lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: Autólopás a statisztikák tükrében - Global-Autovéd Kft.

Autólopás a statisztikák tükrében

Lassan a 2015-ös év végéhez közeledve az előző évi autólopási statisztikák hű képet mutatnak arról, hogyan változnak az autólopási szokások, és mindebből milyen tanulságok szűrhetők le.

  1. Kedvező tendencia mutatkozik 2012-es évhez képest, amikor rekord mennyiségű autó került eltulajdonításra. Azonban ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy bárki aki autótulajdonos megnyugodhat, hogy véget ért az autólopások kora, hiszen a 2014 évi szerényebb statisztika alapján is 2 óránként történik egy autólapás.
  2. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) autólopási statisztikáját tanulmányozva megtudhatjuk, típus szerinti bontásban, mely autók a legveszélyeztetettebbek. A Suzuki, azon belül is a Swift az éllovas, amit az Opel Corsa, és a Volkswagen Polo követ. Amint látjuk a legkedveltebbek a listán az elérhető árú autók, amikből rengeteg van az utakon.
  3. Az előzőekből kiindulva azt gondolhatná az az autótulajdonos, aki Mercedes, BMW, vagy Audi tulajdonos, hogy az ő járműve biztonságban van. Ez azonban korántsem így van. A dolognak az a része igaz, hogy számszakilag kevesebbet lopnak el ezekből a típusokból, de a magyarországi jármű állományhoz viszonyítva az arányuk magasabb, mint az olcsóbb kategóriába tartozó társaiké.
  4. Mire számíthatunk, ha ellopták az autónkat? Sajnos azt kell mondanunk, hogy semmi jóra. Az ellopott autók jelentős százaléka autóbontóban végzi, ahol feldarabolják, és utána alkatrészként értékesítik. Ennek tükrében nem véletlen az, hogy rendszeres rendőrségi akciók irányulnak az illegális autóbontók ellen.
  5. Milyen földrajzi megoszlást mutatnak az autólopási statisztikák? Nézhetjük a NAKE statisztikáját, mely nem feltétlenül pontos - mivel önkéntes bejelentés alapján kerül összeállításra, így kb. a lopott autók 25%-át tartja nyílván - , e szerint a fővárosra jut a lopások 80%-a. Az arányokat mindenképpen tükrözi, hiszen egyéb statisztikák szerint is 60-70%-ra tehető az itt eltulajdonított autók aránya, az országos átlaghoz képest. Vélhetően szerepet játszik ebben az is, hogy koncentráltabban jelenik meg az autók számaránya, és a lopott autókat is könnyebb itt értékesíteni, mint az ország kevésbé lakott részein.
  6. A fővároson belüli lopási statisztikákat elemezve megállapítható, hogy a belvárosi forgatagban viszonylag biztonságban vannak az autók, mivel a tolvajok sem szeretik azokat a helyeket, ahol túl nagy a mozgás. De nem mondható el ugyanez a csendesebb kertvárosi jellegű kerületekről, melyek az autótolvajok kedvelt területei.
  7. Az eddig leírtakat figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy az autótolvajok szokásai abban nem változtak, hogy manapság is a könnyen ellopható autókat keresik. Mit tehet az autótulajdonos a járműve védelméért? Bármilyen árkategóriájú autóról legyen szó, a váltózár és motortérzár nyújtotta védelem az autótolvajok többségét elriasztja, és Önnek ez a biztonság csupán pár tízezer forintjába kerül.

Ide kattintva bővebb információt talál termékeinkről és árainkról.
Hívjon minket, segítünk!
+36 (30) 346-0444